Subscribe Now: standardSmall

Από το Blogger.

Google Translate

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

PostHeaderIcon Καστανίτσα Παρνωνας





Η Καστανίτσα  βρίσκετε στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα είναι ένα ορεινό χωριό . Η απόσταση απο την Αθήνα είναι γύρω στα 205 χλμ.Η  ίδρυση του χωριού  χρονολογείτε στον 11ο Αιώνα  και είναι και αυτό όπως και πολλά άλλα χωριά της Ελλάδος είναι ένα από τα ιστορικά χωριά της Αρκαδίας καθώς ο Ιμπραήμ έκαψε το χωριό το 1826 και όσοι απέμειναν έχτισαν το χωριό Λεωνίδιο Αρκαδίας.Σε όλη την περιοχή που καλύπτει ο Πάρνωνας έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό σύμπλεγμα σπάνιας ομορφιάς. Πανέμορφα οροπέδια, πλήθος βουνοκορφών, φαράγγια απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς και βαθιές κοιλάδες σχηματίζουν το ποικιλόμορφο ανάγλυφο του Πάρνωνα. Εκατοντάδες πηγές δημιουργούν ένα αδιάκοπο τραγούδι, ύμνο στη φύση. Τρία ποτάμια - χείμαρροι πηγάζουν από τις πλαγιές της οροσειράς του Πάρνωνα καταλήγοντας στον Αργολικό κόλπο, ο Τάνος, ο Βρασιάτης και ο Δαφνώνας.
Αξιοθέατα:Έξω από το χωριό λειτουργούσαν 3 νερόμυλοι που άλεθαν σιτάρι από το 1828 και 3 νερόμυλοι σήμερα είναι έρημοι  και ο τελευταίος σταμάτησε  το 1970.
Πλατεία Καταδρομέα Σωτηρίου Κουρούνη: είναι ένας γραφικός και πλακόστρωτος χώρος που φτιάχτηκε στην μνήμη του καταδρομέα  Σωτηρίου Κουρούνη εξ΄ και το όνομα της πλατείας  που έχασε την ζωή του  στην Κύπρο το 1974.Η Πλατεία περιβάλλεται απο ένα καταπράσινο χώρο με πλατάνια,καστανιές ,καρυδιές και άφθονα νερά και αξίζει τον κόπο να κάνετε την περιήγηση σας.
Πυργόσπιτα: Οσοι επισκεφτούν την Καστανίτσα  αξίζει τον κόπο να δείτε τα Πυργόσπιτα  που είναι διάσπαρτα μέσα στο χωριό και <<κουβαλούν>> και αυτά την δικιά τους ιστορία καθώς και η καστανίτσα υπήρξε ένα από τα ιστορικότερα  χωριά κατα την Επανάσταση του 1821 αλλα και πιο πρίν,μπορείτε ακόμη να δείτε δείτε της πολεμίστρες.Τα κτίρια είναι τριώροφα με ξύλινα μπαλκόνια καθώς και μικρά παράθυρα.
Βυζαντινός Πύργος:Στο βόρειο τμήμα του χωριού ξεχωρίζουν τα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου που δεσπόζει από τον λόφο με πανοραμική θέα σε όλο τον οικισμό αλλά και μακριά μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα με τα καστανοδάση, τα έλατα, τα πεύκα αλλά και ακόμα μακρύτερα μέχρι τον Αργολικό Κόλπο.Γύρω στο 1810 ο Πύργος συντηρήθηκε με έξοδα του  Καστανιτσιώτη Οπλαρχηγού Καψαμπέλη και προς τιμή του οι Καστανιτσιώτες τον ονόμασαν Πύργο του Καψαμπέλη. Ο Πύργος δυστυχώς γκρεμίσθηκε το 1948, την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του. Για  την ανάβαση των επισκεπτών υπάρχει πλακοστρωμένο μονοπάτι  με ξύλινη περίφραξη. 
Πώς θα Πάτε: Απο την Τρίπολη θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμογια το ορεινό κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου(35 χλμ)απο εδώ μετά θα κατηφορίσετε για το Αστρος,θα περάσετε απο το χωριό Άγιος Γιάννης και στο ύψος του οικισμού Ορεινή Μελιγού θα στρίψετε δεξιά για Χαράδρα,Πλάτανο,Σίταινα,Καστανίτσα.Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε κατευθείαν από τον Άγιο Πέτρο-Καστανίτσα  30 χλμ άλλα τον χειμώνα λόγο του μεγάλου υψόμετρου ο δρόμος κλείνει συχνά.  Χιλιομετρικές Αποστάσεις: Αθήνα η καστανίτσα απέχει 205 χλμ ,Από Τρίπολη  72 χλμ,Από Σπάρτη  65 χλμ
Διαμονή:Για διαμονή  δείτε εδώ , εδώ ,καθώς και εδώ
Πηγή: εφημερίδα συνακτών, http://www.kastanitsa.gr/







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας